jueves, 4 de diciembre de 2008

ENERGIA HIDRÀULICA

3. Explica el funcionament d’un dels tipus de centrals elèctriques que existeixen.


Centrals a l’aire lliure:
al peu de la presa
, o relativament allunyades d’aquesta, i connectades per mitjà d’una canonada en pressió.
Centrals en caverna:
generalment connectades a l’embassament per mitjà de túnels, canonades en pressió, o per la combinació d’ambdues.

Centrals a fil d’aigua:
Utilitzen part del flux d’un riu per a generar energia elèctrica. Operen en forma contínua perquè no tenen capacitat per a emmagatzemar aigua, no disposen d’embassament. En aquests casos les turbines poden ser d’eix vertical, quan el riu té un pendent fort o horitzontal quan el pendent del riu és baixa.



Centrals acoblades:
És el tipus més freqüent de central hidroelèctrica. Utilitzen un embassament per a reservar aigua i anar graduant l’aigua que passa per la turbina.


Central maremotrius
Utilitzen el flux i reflux de les marees
. Poden ser avantatjoses en zones costaneres on l’amplitud de la marea és àmplia i les condicions morfològiques de la costa permeten la construcció d’una presa que talla l’entrada i sortida de la marea .Es genera energia tant en el moment de l'omplida com en el moment del buidatge de la badia.

Centrals que aprofiten les onades

Aquests tipus de centrals són objecte d’investigació des de la dècada dels 80.Es va construir la primera central que utilitza l’energia de les onades al nord d’Escòcia. Va ser destruïda en mes més tard per un temporal.


4. Representa en un mapa de Catalunya els principals pantans que existeixen




5. Digues quins avantatges i quins inconvenients suposa la construcció de pantans (mínim 5 línies) .

AVANTATGES:

El principals avantatges de l’energia hidroelèctrica es que no s’ha de pagar el combustible. El cost de funcionament d’una central hidroelèctrica es INMUNE en els costos de combustibles com el petroli, gas natural o el carbó. El combustible no es necesari. El cost de la mà d’obra és baix.
Una central hidroelectrica pot establir-se ams costos relativament baixos de construcció:-Emissions de gasos d’hivernacle.
-Activitats connexes.
Les grans preses hidroelèctriques poden controlar inundacions, que d’una altra manera afecten a les persones que viuen properes a aquests projectes.

DESVENTATGES:

Danys al medi ambient, poden causar pertorbacions entors als ecosistemes auàtics. Per exemple les preses al llarg de les costes de l’Atrlàntic i del Pacífic de Notd d’Amèrica han reduït les poblacions de salmó.

La generació d’energia del riu, aigües avall, canvia el medi ambient.
També, el contingut d’oxigen dissolt en l’aigua, pot canviar les condiciones prèvies a la construcció. Depenent de la ubicació, l’aigua surt de les turbines molt més calenta que l’aigua anterior a la presa, això pot canviar les poblacions de fauna aquàtica.
Emissions de gasos d’hivernacle. Les basses de les centrals elèctriques en les regions tropicals poden produir importants quantitats de metà i de diòxid de carboni. Això es degut al material vegetal en les zones inundades en descomposició dintre d’un ambient anaeròbic, i a la formació de metà, un potent gas de l’efecte d’hivernacle.
Trasllat de poblaments. Un altre desavantatge de les preses hidroelèctriques és la necessitat de tornar a ubicar a les persones que viuen al costat de les possibles preses

Preses fallides. Els fracassos en presses poden provocar milers de morts, inundacions i persones sense llar.

No hay comentarios: